Black Jackin säännöt – mitä sinun tulee tietää ennen pelaamisen aloittamista

Black Jack saattaa peliä tuntemattomasta vaikuttaa hankalalta, mutta kyseessä on todellisuudessa hyvin yksinkertainen peli. Kaikessa yksinkertaisuudessaan Black Jackissa pelaajan tavoitteena on saada korttien summaksi 21 tai mahdollisimman lähelle sitä, mutta ei kuitenkaan yli 21.

Black Jack -pelipöytä

Vaikka Black Jack -pöydässä saattaa istua useampikin kuin yksi pelaaja, pelataan Black Jackia aina vain jakajaa vastaan. Jos korttiesi arvo on yli 21, hävitä automaattisesti. Jos taas jakajan korttien arvo menee yli 21, pelaaja voittaa automaattisesti. Jos taas pelaaja tai jakaja ei kumpikaan mene yli 21, voittaa lähemmäs 21 päässyt osapuoli. Joskus toki vastaan voi myös tulla tasapeli ja tällöin pelaaja saa panoksensa takaisin. Jos pelaaja on hyvin onnekas ja saa jaon alussa kahdella ensimmäisellä kortilla suoraan arvoksi 21, on kyseessä itse Black Jack ja pelaaja saa voittoja panokselleen suhteessa 3:2.

Miten korttien arvot lasketaan?

  • Numerokortit ovat saman arvoisia kuin kortin numero
  • Kaikki kuvakortit ovat 10 pisteen arvoisia
  • Ässä on 1 tai 11 pistettä riippuen siitä, kumpi lukema tuottaa pelaajan kannalta edullisemman tuloksen

Black Jackin perussäännöt ovat käytännössä näin yksinkertaiset. Helppoa, eikö?

Kuinka peli etenee?

Kierroksen alussa pelaajien tulee asettaa pöytään haluamansa suuruinen panos. Tämän jälkeen jakaja jakaa jokaiselle pelaajalle sekä itselleen kaksi korttia.

Jos pelaaja tai jakaja saa jo tässä vaiheessa korttien summaksi 21, voittaa Black Jackin saanut osapuoli ja kierros päättyy. Jos näin ei käy, peli voi jatkua. Tässä vaiheessa pelaaja voi joko ottaa lisäkortin, tyytyä jo saamiinsa kortteihin, antautua, tuplata tai splitata.

Antautuminen tarkoittaa nimensä mukaisesti sitä, että pelaaja luovuttaa. Tässä tapuksessa pelaaja saa puolet panoksesta takaisin Tuplaus taas tarkoittaa sitä, että pelaaja tuplaa panoksensa ja saa yhden kortin lisää. Tuplattuun käteen ei saa otettua lisää kortteja. Splittaaminen taas tarkoittaa sitä, että pelaaja jakaa kaksi korttiaan kahdeksi uudeksi kädeksi. Kumpaankin käteen jaetaan yksi lisäkortti. Tästä eteenpäin Black Jackin pelaaminen jatkuu normaalisti – nyt pelaajalla on vain käytössään kaksi kättä yhden sijaan.

Pelaaja voi jatkaa korttien ottamista niin kauan kuin haluaa, mutta heti jos korttien summa menee yli 21, pelaaja häviää. Kun pelaaja on mielestän tarpeeksi lähellä arvoa 21, kannattaa hänen lopettaa lisäkorttien ottaminen. Jakaja ottaa yleensä kortteja siihen asti, kunnes hänen korttiensa arvo on vähintään 17. Tämä kannattaa ottaa huomioon miettiessä, jatkaako korttien ottamista vai ei.